Megosztás
Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hellingeri családfelállítás módszere

Kép

 

A családfelállítás módszerének lényege, hogy az egyén által magában hordozott rendszert, a rendszer szereplőinek térbeli elhelyezkedésével jelenítjük meg. Alkalmazásával egy adott család tagjainak szellemi mezejére nyerhetünk rátekintést a képviselők testi érzetei, észlelései, mozdulatai alapján. Ez lehetővé teszi az elakadt, vagy kiegyenlítetlen energiák rendezését azzal, hogy az egyén- a felállítást vezető segítségével- rálát a családjához tartozók életének egy-egy fontos történésére, tehát felismeri a valóságot. A képviselők helyzetének megváltoztatása, bizonyos mozdulatbeli és szóbeli rituálék megtétele, feltárja a fejlődés lehetőségét is. Az egyén életében változás kezdődik azzal, hogy a feltárult múltat elfogadja. Ezáltal nyitottá válik a jövő felé, képes lesz maga alakítani életét. A család szellemi mezejét az egyénhez tartozók, a vér szerinti családtagok, és más kötődések miatt odatartozók alkotják. Ez a szellemi mező állandóan jelen van az egyén életében, törvényei irányítják az életét. A mező mindig kiegyenlítésre törekszik. Ezért, ha valahol megbomlik az egyensúly, azonnal beállít egy másik szereplőt az energiahiányos helyre. Sok esetben „átvett” szerepeket játszunk.

A módszer segítségével beindítunk egy új energiát, ami segíthet a jelen probléma  megoldásában. De ez még nem ad végső megoldást, mert teljes mértékben az egyéntől függ, hogy kihasználja-e ezt a hullámot, és elkezd-e egy új hozzáállást a témához, vagy  folytatja a régi, már jól bevált sémát. Sajnos sok esetben ez utóbbi a tendencia, mivel egy állítás során esetleg nagyon komoly és traumát hordozó dologgal kell szembenézni, ami rettenetesen fájdalmas is lehet. Ezt csak az tudja bevállalni, aki már elég erős ahhoz, hogy kész legyen ezt elviselni. Ezért ez a módszer nem mindenkinek megfelelő. Főleg kezdő önismeretiseknek nem, akik még nincsenek tisztában saját erőforrásaikkal és blokkjaikkal. Én, személy szerint van mikor megtagadok egy- egy téma felállítását, illetve megszakítok egy folyamatot, ha úgy ítélem meg, hogy még nem bírná el a kliens. Ilyen esetekben az egyéni folytatást szoktam javasolni, mert fontosabbnak tartom, hogy a klienst előbb erőforrásos állapotba hozzuk.

Többféle technika létezik a módszeren belül, és a vezetőn múlik melyiket alkalmazza. Ezért nincs két egyforma családfelállító, vagy családállítás. A vezető intuíciós képességén nagyon sok múlik. Nincsenek sablonok, amiket elő lehet húzni, csak „hellingeri- törvények” vannak, amiket kreatívan kell alkalmazni. Minden eset egyedi, és spontán módon kell rá reagálni. Ezért a vezető bátorságán múlik, hogy időnként el mer-e indulni a megoldás érdekében, a még járatlan úton, bízva a morfogenetikus mező segítségében. Fontos, hogy a vezető ne a „mindent tudó megmentő” szerepét játssza, és ha kell merjen nemet mondani, vagy vállalja fel azt, hogy jelenleg nincs esély a változtatásra, mert a kliensnek épp ezt kell megélnie, hogy beteljesítse életfeladatát. Ilyen esetekben érdemes a Sors archetípust beállítani, aki előtt meg kell hajolni, akár a vezetőnek is. Az érzelmi hozzáálláson mindig lehet változtatni, és ez sokkal fontosabb lehet, mint egy helyzet megváltoztatása. Nem érdemes küzdeni a sorsunk, vagy a családunk ellen. Soha nem véletlen, hogy éppen hol vagyunk, és mit kell megélnünk. Szerintem a cél az, hogy megtanuljuk elfogadni azt, ami van, és megpróbáljuk kihozni belőle a lehető legtöbbet. Akár a családunk emlékére, akár önmagunk fejlődése érdekében.

Mire jó a családfelállítás, hogyan hat?
Biztosan láttál már magadról mozgó képet, amiről meglepetéssel azt mondtad: tényleg ilyen vagyok? Aztán ez a kép a továbbiak során többször előbukkant a gondolataidban, és megváltoztatott benned valamit. Talán rájöttél, hogy milyen mozdulatokat teszel, vagy milyen szavakat használsz, és minderre hogyan válaszol a környezeted. Képzeld el mindezt a családodban elfoglalt helyedre. A családfelállítás során meglátod a hozzád tartozók sorsának egy fontos részét, betegségeket, baleseteket, kudarcokat úgy, ahogy eddig még soha.
Megérted, hogy minden, ami a születésed előtt a felmenőiddel történt, befolyással volt az egész családod életének alakulására, és mindezt örökségül az életeddel együtt kaptad.
Meglátod zárkózottságod, félelmeid, kudarcaid, testi tüneteid okát. Felismered tudattalanul tett fogadalmadat.
Ez a rálátás hatalmas erőt ad, a kezedbe veheted az életed alakítását!

A családból eredő problémákon kívül még számos témára lehet állítani. Lehet fogalmakat is megnézni, mint pl. Én és a pénz, Én és a szexualitás, Én és a ...betegség, Én és a spiritualitás, stb.

A lényeg, hogy megoldási LEHETŐSÉGEKET kaphatunk, amivel nekünk kell kezdeni valamit a jövőben!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ne félj attól, hogy tükröt tartanak eléd!

(Ildikó, 2011.04.05 17:39)

Az első állítás, amin részt vettem, igen nagy hatással volt rám. Sokat hallottam, olvastam korábban a módszerről, igazából a kíváncsiság ültetett be az elsőre. Saját témám akkor még nem volt, de szereplőként már én is részt vettem néhány állításban. Már első alkalommal is éreztem azt, hogy a felvett szereppel belekerültem egy sajátos energiamezőbe, melyen keresztül egészen pontosan meghatározható érzések, gondolatok, viselkedési módok törtek elő belőlem. A következő meglepetést az okozta, amikor az általam "közvetített" érzések, magatartások segítségével egészen pontosan sikerült feltárni a témát állító csoporttag helyét, kapcsolatát a vizsgált családban.
Saját témáim állításakor meglepve láttam, hogy az általam kiválasztott szereplő mennyire hitelesen képes "eljátszani" engem. Képviselőm segítségével ill. a többi szereplő együttműködésével elém tárult életem, ráláttam családi kapcsolataimra, olyan konfliktusok tárultak fel előttem, melyek létezését még csak nem is sejtettem. Olyan volt az egész, mintha egy színházban ültem volna, és az életemről, családi kapcsolataimról szóló színdarabot néztem volna. Az "előadás" végére megértettem a felvetett probléma gyökerét, ráláttam kapcsolataimra a klán tagjaival és sikerült beazonosítani azokat az érzéseket, melyek alkalmasint újra és újra megbénítottak bizonyos életesemények bekövetkeztekor.
Szilvi segítségével minden alkalommal sikerült értelmezni a látottakat és feloldani azokat a konfliktusokat, melyek korábban nagyon frusztráltak, ill. gátját képezték kiegyensúlyozott, sikeres életvitelemnek.
A legutóbbi alkalommal több állításban voltam képviselő. Szinte mindegyik szerep behozott nálam személyes problémát is. Tehát még ha nem is saját problémára állítunk, akkor is lehet konkrét személyes pozitív hozama egy- egy állításnak.
Szilvi szerintem igen széleskörű, alapos és biztos ismeretekkel rendelkezik. Nagy empátia és intuíciós készséggel vezeti az állításokat, végig kézben tudja tartani a történéseket, pontosan értelmezi azokat és a végén segít a konfliktusok feloldásában.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a Szilvi által vezetett családállításokat.

:)))

(Anett, 2010.09.09 11:59)

Nagyon sokszor állíttattam, és még többször szerepeltem.
Legfontosabb, hogy kívülről szemlélve nézem végig a szitut, és így segít elfogadni, hogy az XY miért is bánt velem úgy ahogy, és ezért könnyebb feldolgozni a traumákat/sérelmeket. Mert ha "csak" mondják, az egónk jobban tiltakozik. :)

Szerintem a legizgisebbek azok a témák, amikor vmi nagyon-nagyon régről hozott cuccal dolgozunk, és a képviselők úgy igazán belemernek menni a szerepbe.

Én csak ajánlani tudom, nekem nagyon sok területen segített.(párhuzamban egyéb önismereti munkákkal)

Szilvinek nagyon jók az intuíciói, és bátran használja is! :)

 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Elérhetőség

Tóthné Bocsi Szilvia

Budapest 1171
Körömvirág utca 24

30-851 0853

lelektukor@citromail.hu

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Május / 2021 >>

CURRENT MOON

Statisztika

Online: 1
Összes: 31045
Hónap: 1181
Nap: 33