Megosztás
Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sorskönyv (továbbiakban Sk.) belső, nem tudatos forgatókönyv az Élethez. 3-6 évesen írtuk, melyben elhatároztuk hogyan fogunk élni és meghalni. A történetnek vannak hősei, hősnői, fő témája és másodlagos bonyodalmai. Körülírható kezdettel, tetőponttal és befejezéssel, vagyis meghatározott, eltervezett végkifejlet felé halad. A tudattalanban hordjuk, belső szülői hipnózis formájában. Mindenki determinált, aki sk hatás alatt van. Képekké, parancsokká, tiltásokká állnak össze a programok. Nem azonos a valóban vállalt sorssal.

Ami alapján írtuk: - démoni szülői programozás, gyötrő késztetések, konstruktív, építő szülői programozás, külső erők (baleset, háború) saját önálló törekvések, döntések.

A sorskönyvi program beteljesülésre törekszik, csattanóra. Úgy tervezik, hogy kitartson élethosszig. A gyermek felnőttje írja, a „kisprofesszor”.

Az agy fél a stuktúrálatlan időtől, ezért készíti a Sk-t. Érzelmi ingerekre van szüksége, sztrókokra. A tudatnak az számít, hogy megéljük az élményt. Akár belül is, meditálva, akkor nem kell kívül elszenvedni.

Születéskor a szülőben meg van az elvárás, hogy milyen legyen az ő gyermeke. Ehhez ad engedélyeket, tiltásokat. Az azonos nemű szülő a mintaadó, ellentétes nemű a szabályozókat, utasításokat adja. A sérült szülő sérült programot ad. „Legyen sorstársam!”

A gyermeket így képzik ki a játszmákra. Ő már tudja, hogy csak úgy kap szeretetet, figyelmet, ha teljesíti az elvárásokat. A szülőkben lehet ellentétes elvárás a gyerekkel szemben. Ez komoly feszültségekhez vezet, mert mindkettőnek meg akar felelni. A szülő a saját kiéletlen vágyait a gyermekben akarja megélni. A Gy. legfőbb feladata, hogy strukturálja a Sz. idejét. Hogy a Sz hogyan szeretné ezt, azt érzi a Gy. Attól sérül, hogy beszűkül, túlreagál. Nem engedi a Sz. kiélni pl. a rombolásvágyát (1,5 évesen). Elfojtások, nyomás, szorongás, fájdalom a következménye. Az élmény megy az „árnyékba”. Megteremtődik a gyermeki részben a szülő „démoni” része. Ettől félünk a legjobban. A jelenbeli, felnőtt, életben egy múltbéli esemény traumatikus energiái mozdulnak meg, pl.: düh, harag, félelem. Mert a „démon” ellennyom, védekezik, szabadulni akar az érzéstől. Ezt a részt kell megérteni, átértékelni! „Ő egy jelenség bennem, nem én vagyok!”

A tiltások szabályokhoz ragaszkodnak. Nem ad szabad választást. Irracionális terhek.

Beépült Sz- i rész meg akart kímélni, pl. nem akarta a Sz., kínos helyzetbe kerüljön a Gy.

Ezért letilt a kapcsolatokról.

(belső Sz. terápia : „Én már felnőttem, nem kell vigyáznod rám!”)

Ahol a Sz.-nek traumája van, ösztönösen letilt. Megvonja a lehetőséget. Amire vágyunk, de még sem tesszük, arra nincs engedélyünk. Minden, amire lehetőséget kapunk, képességünk, tehetségünk van hozzá, van rá engedélyünk.

A Gy. az ellenkező nemű szülőért tesz meg mindent. Felhívás tőle jön. A szabályok, fortélyok az azonos neműtől.

Minden gyermek felhasznál egy archaikus történetet, mesét a forgatókönyvhöz, és kiválasztja a követni kívánt mitikus hőst.

Szellemi másnaposság, önbüntetés

Sorskönyvi tiltással, ellentétesen cselekszel. Ahogy sikerül meglépni, látványosan visszazuhansz. Lázadó: síró gyermeki rész.

Megvalósító: felnőtt rész, szakértelem

Megengedő: jóságos szülői rész

Tiltó, büntető: kritikus szülői rész

Feloldás: A fejlődés, változás visszaesésekkel jár.  Tudatosan a F. én vegye át az irányítást. Értsd a dolgokat. Idővel elmúlnak a büntető jelek.

Annál nagyobb a büntetés, minél nagyobb a tiltás. A belső Sz. én ilyenkor magára hagy, ellenséges. Provokál, kockára teszi a szabályokat. Mindent felülíró szabálya van. Mintha a tudatban maga lenne az élet, Isten. Amilyen a szülő tudatalattija és a hozzám nem tudatos viszonya, olyan az én istenképem. A tudatalatti számára: Sors=Isten=Élet

Megvilágosodáskor lebontjuk a belső univerzumot, átalakítjuk a belső hiedelemrendszert.

A belső szülő terápiában az idő múlását kell megmutatni.

 

 

 

 

 

 

A sorskönyv kialakulása

Korai hatások alapján

- születés (várt, nem várt, spontán, császár)

- szoptatás (gyerek igényeinek figyelembevétele, feltételek)- bizalom sérülése

- biliztetés (produktum minősítése) – akarat sérülése

 

Én-érzés kialakulása

- herceg, hercegnő: megelégedett oké állapot

- béka: nem oké állapot. A világ nem jó, kemény. Nem érek semmit.

- feltételes herceg: ha teljesítesz oké vagy, ha nem béka.

 

 

Életpozíciók

- én oké- te oké: egészséges személyiség, sikeres

- én oké- te nem oké: hibakereső, gúnyolódó, lenéző, felsőrendűség, arrogáns, paranoid

               „Szépséghiba „ játszma

- én nem oké - te oké: önlealacsonyító, depressziós, függőségek, hízeleg a szeretetért, szegény én, mártír, Bárcsak…, Kellett volna…, Én nem számítok, csak a gyereknek legyen jó, melankolikus, öngyilkosok, magukat szerencsejátékosnak nevező vesztesek, menekül az élet elől

- én nem oké- te nem oké: feleslegesség érzés, depresszió, öngyilkos hajlam, a világban csak a rosszat látja, nincs értelme semminek, minden menthetetlen, belső engedély a megőrülésre, skizoid, „haljunk meg együtt”

 

A bizonytalan, instabil személyiségek váltogatják a pozíciójukat. Hiányzik belőlük a meggyőződés.

 

Sorskönyvi típusok:

Vesztes = béka: minden hercegségre törekvési vágy le van tiltva, de attól még lehet boldog. Középszerűség. Letöri egóját a szülő. „Mit képzelsz te?”

Nyertes = herceg, hercegnő:  Lehet boldog herceg, de inkább boldogtalan legyen, mint boldog béka.

 

- Nem nyertes: Nem a győzelemért munkálkodik, hanem hogy egyensúlyban maradjon. Ideális csapattag, derék alkalmazott, hű szolga. Nem konfrontálódik, béke angyalok.

Ir. szülőből induló parancsok során jut el a végkifejletig, azonos nemű Sz.

 

- Nyertes: Teljesíti a világgal és önmagával kötött szerződést. Végigviszi dolgait. Tudja a következő lépést még az összeomlás után is. Nem pánikol, ő tűzi ki céljait. Sikerorientált és kudarckerülő.

Nyereségét gondoskodó szülőből induló ellentétes sorskönyvi szlogen adja: „Lám mégis…”.

A hozzáállását igazítja a pillanatnyi helyzethez.

 

- Vesztes: Nem éri el céljait, mindenét elveszti. Ha sikeres lehetne az utolsó pillanatban történik vele valami baj, minden különösebb ok nélkül. Soha nem tudja a következő lépést, pánikol és szorong.

Őrült gyermeki provokációi és mesterkedései letérítik az útról, majd önpusztító démonjának karmaiba kerül. „Úgy is úgy végzed mint apád!”.

Ha nyer, fél hogy elveszíti és szorong (újgazdagok, lottó5-ös). Erőn felül függ a külső dolgoktól. A körülményeit akarja megfelelőnek igazítani.

 

Cél a sorskönyv részleteinek feltárása.

SK. Apparátus:

-         életterv iránya / nyereség, átkok, sk.típus ,életpozíció

-         szülői üzenetek/ gátló parancsok, engedélyek, előírások, programok, trikó felíratok

-         játszmák/ üldöző, áldozat, megmentő pozíciók

A személy magatartásbeli megfigyelésén túl, fontos az élettörténet kikérdezése, kedvenc mesefigurák jellemzése, tervei elmondatása.

A feltárás egy hosszabb folyamat, és mindenféleképpen kell egy külső vezető, vagy csoport, aki segít ebben. Tesztek, gyakorlatok, meditációk felhasználásával megismerhető a forgatókönyv. Majd a következő lépés az Újradöntés, amely felszabadít a determináltság alól.

 

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Elérhetőség

Tóthné Bocsi Szilvia

Budapest 1171
Körömvirág utca 24

30-851 0853

lelektukor@citromail.hu

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Október / 2020 >>

CURRENT MOON

Statisztika

Online: 1
Összes: 14413
Hónap: 265
Nap: 6