Megosztás
Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az önismereti munka alapfeltétele, megismerni a személyiség felépítését, működését.

Eric Berne (1910-1970) Tranzakció analízise alapján. A kommunikáció során felmerülő problémák jobb megértését segíti elő a tranzakció analízis. A megértés az interperszonális kapcsolatok és a kommunikáció hasznos modellje. Olyan elemzési módszer, amely segítséget ad ahhoz, hogy meghatározzuk azt a pozíciót, amelyből egy másik egyén kommunikál vagy kapcsolódók a kommunikációhoz, és így legyen módunkban eldönteni, hogyan reagáljunk.

A tranzakció analízis abból indul ki, hogy különböző "én-helyzetekből kommunikálunk". Ez a három én-helyzet a Szülő, a Felnőtt és a Gyermek, ezek együttesen jelentik a személyiségünket összetevő részeket, s egész életünk során befolyásolja viselkedésünket.

Életünk során, minden szakaszban elraktározzuk - Szülő, Felnőtt és Gyermek - élettapasztalatainkat. A legmaradandóbbak többnyire életünk korai fejlődési szakaszában jelentkeznek vagy életünk valamely fontos eseménye során. Ezeket az agy tárolja, és személyiségünk részévé válnak.

Amikor életünk során már megtapasztalt inger hatása alá kerülünk, ezek az emlékek időről-időre felbukkannak. Ekkor asszociálunk az átélt, rögzített szituációra és agyunk azoknak megfelelően reagál, vagyis tudat alatt felelevenítődik a régi emlék.

Senki sem cselekszik vagy létezik állandóan ugyanabban a szerepben vagy helyzetben. Joggal játszhatjuk a három szerep bármelyikét, ha a körülmények megkívánják, általában azonban az a leghelyesebb, ha a Felnőtt szerepet alakítjuk.

 

- A kommunikáció kétirányú tranzakció és igen hasznos az emberek közötti kommunikálás elemzésében. Ha egy személy felnőtt módon beszél és felnőtt módon reagálnak rá, akkor a kommunikáció valószínűleg sikeres lesz. Hasonlóan sikeres a kommunikáció, ha az üzenetet küldő személy által megcélzott én-helyzetből érkezik a válasz. Az ilyen tranzakciókat kiegészítő, vagy nem keresztező tranzakcióknak nevezzük.

 

- Keresztezett tranzakcióról akkor van szó, ha a megcélzott én-helyzet nem az, amelyik válaszol.

 

Ha a kommunikációk kereszteződnek, akkor a tranzakció leáll, amíg a kiegészítő kommunikációját újra fel nem építi. A sikeres kommunikáció lehetősége viszont jelentősen romlik. A kommunikáció csak akkor kezdődhet újra, ha a tranzakciók újra rendeződnek és kiegészítőkké válnak.

 

Mindenkinek módjában áll autonóm módon (önállóan, függetlenül) élni. Ehhez ki kell lépni a múlt fogságából. Ez egy tanulási folyamat eredménye, mely során átdolgozzuk a múlt hatásait, felkészülünk arra, felelősséggel kapcsolódjunk be a jelenben zajló eseményekbe, és kreatívan tervezzük meg a jövőt.

 

TA filozófiai feltevései:

1, Az emberek eredendően lelkileg egészségesek, rendben vannak. Minden ember „Okénak” születik. A született „hercegnők és hercegek” neveltetésük során változnak „békává”.

2, Mindenkiben megvan a gondolkodásra való képesség, kivéve a született értelmi  fogyatékosokat, vagyis érti, hogy mi történik vele, mi áll a nehézségek hátterében.

3, Mindenki felelős saját döntéseiért és életéért.

4, Az emberek képesek a változásra.

 

Saját erőforrásokkal, képességekkel kapcsolatba kell lépni! Feltétele:

1, Tudatosság: képesség arra, hogy értelmezés nélkül építsünk a tiszta érzéki benyomásokra. Fenntartások nélkül ismerjük meg belső világunkat. Nyitottan figyeljünk másokra is. Tudjuk, hol vagyunk, mit csinálunk, mit érzünk.

2, Spontaneitás: képesség arra, hogy amikor cselekszünk, reagálunk, szabadon válasszuk meg énállapotunkat, azaz az érzések, gondolatok, viselkedésmódok teljes tárházából meríthessünk, és vállaljunk felelősséget választásainkért. Vegyük kézbe sorsunkat.

3, Intimitás: képesség az igények és érzések őszinte átélésére és nyílt kifejezésére. Együtt lenni a másikkal a jelenben.

 

Az autonómia hiányának okaihoz az énállapotok problematikussága felől közelítünk:

állapotok határ menti összecsúszása,

a Felnőtt én állapot szennyezettsége( kontaminációja),

a határok merevsége, váltás nehézségei,

egyes állapotok túl- ill. alulműködése, sérülése,

egyes állapotok teljes kizárása.

 

Amikor ilyen zavarok lépnek fel egy személyben, negatív életpozíciót vesz fel és az a kapcsolataiban is megjelenik. Mivel nem rendelkezik saját energiájának 100%-ával, játszmázni kezd. Kielégítetlen érzelmi szükségletek miatt másoktól szereznek „zsetonokat”. De ezek hamis nyereségek, és nem helyettesítik hosszútávon az igazi intimitást. Az egészséges belső gyermeknek rengeteg pozitív sztrókra (simogatás, elismerés), odafigyelésre, elfogadottságra, bizalomra, odatartozásra van szüksége. Ha ezt nem kapta meg gyermekként, vagy nem helyesen kapta meg, a sérüléseket tovább hordozza a személy felnőttként is. Az energiát negatív sztrókok árán kapja meg. Ehhez leginkább a játszmákat használja. Ez még mindig elviselhetőbb, mint a közöny, érdektelenség, elhanyagoltság. A legsúlyosabb rombolást a személyiségben a negatív, leértékelő üzenetek okozzák. Pl.: „buta vagy, csúnya vagy, rossz vagy, beteg vagy”. Ezek olyan erős fájdalmat okoznak gyermekkorban, hogy egy életre megjegyzi a gyermek. Tiltások, szabályok, hiedelmek, parancsok készlete él bennünk. Az alárendelt gyermeki rész engedelmeskedik bennünk, hogy gyermekként igazi szüleinknek, felnőttként pedig saját szülői állapotunknak a kedvében járjunk. Így megvédjük magunkat bizonyos „fenyegető következményektől”.

A játszma kiegészítő, rejtett tranzakciók folyamatos sorozata, amely pontosan meghatározott, előre látható kimenetel felé halad.

Az autonómiát korlátozó blokkok oldásával kell foglalkozni.

Ezek többnyire már korai gyermekkorban programozódnak be. A korlátok elhárításához a szülői üzenetek és korai döntések tartalmának megértésével lehet közelebb jutni. Az ÚJRADÖNTÉS valójában önkorlátozó korai döntések felváltása. Új engedélyek adása szükséges, amik oldják a szorongást és kreatív erőket szabadítanak fel.

 

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Elérhetőség

Tóthné Bocsi Szilvia

Budapest 1171
Körömvirág utca 24

30-851 0853

lelektukor@citromail.hu

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

CURRENT MOON

Statisztika

Online: 1
Összes: 37396
Hónap: 1487
Nap: 49